Kom en ontdek ons ruim assortiment bieren

Fier op ons bier!

Belgische bieren

België is van oudsher bekend om zijn grote diversiteit aan biersoorten in vergelijking met andere landen. De wortels van het Belgische bierbrouwen gaan terug tot de middeleeuwen.

De rijkdom van de Belgische bieren wordt internationaal geprezen door gerenommeerde bierexperts zoals de Brit Michael Jackson.

De grote diversiteit aan bieren in België gaat gepaard met een rijke lokale biercultuur, iets waar de meeste Belgen erg trots op zijn. Zo telt België talloze cafés waar een groot aantal bieren uitgeschonken of getapt worden. Elk bier moet voor een optimale smaak geserveerd worden op zijn "ideale" temperatuur (meestal tussen 8 en 15°C), met de juiste hoogte van schuimkraag.

Elk bier wordt geschonken in zijn eigen specifieke glas, een regel waar zelden van afgeweken wordt.

Het aandeel van de speciaalbieren is de laatste jaren toegenomen. Begin jaren 90 hadden deze een aandeel van 10% op de Belgische markt. Anno 2013 was dat 30%. Het aantal bieren is toegenomen van ongeveer 750 tot meer dan 1200. De toename is vooral te danken aan de kleine brouwerijen.

Een groot deel van de bierproductie (ook van de kleintjes) is bestemd voor de export. Anno 2011 werd in totaal 18,57 miljoen hectoliter bier geproduceerd in België. 11,09 miljoen hl was voor de export.

De export gaat vooral naar Frankrijk, Nederland en Duitsland. Omgekeerd werd 1,09 miljoen hl bier ingevoerd. Het totale inlandse verbruik bedroeg dus 8,57 miljoen hl, goed voor ongeveer 78 liter per Belg.

Aan het begin van de eenentwintigste eeuw worden Belgische bieren in bruin (of soms donkergroen) gekleurde glazen flessen verkocht. De donkere kleur dient ervoor om effecten van licht op de drank te voorkomen.

De flessen zijn verzegeld met een kurk, een metalen kroonkurk of soms beide. Sommigen bieren zijn gefermenteerd in de fles. Dat wil zeggen dat in de fles een tweede gisting plaatsvindt. Deze biersoorten zijn dan dikwijls geëtiketteerd met "hergisting op fles" of "levend bier".

Een greep uit ons ruim assortiment

Jupiler Maes Cristal Alken
Grimbergen Ciney

Brugs Tarwebier

Duvel Chouffe Palm
Maredsous Vicaris Steenbrugge
Boon Ename Adriaan Brouwer
Hoegaarden Stella Artois Safir
Verboden Vrucht Tuborg Carlsberg
Ramee Leffe Omer
Tongerlo Jacobin Lefort
Mistic Ommegang Adler
Keizer Karel Gildenbier Haacht
Kwak Karmeliet Piraat
Augustijn Bornem

Boekanier

Gulden Draak Breugel Spitfire
Leute Bok Keizersberg Zwijntjesbier
Corsendonk Tempelier Affligem
Op Ale Heineken Corona
Liefmans Gouden Band Jan Van Gent
Straffe Hendrik Rodenbach Chimay
Rochefort Orval Zundert
Westmalle Bernardus Watou
Bacchus Passchendaele Brigand
Kasteelbier Filou Timmermans
Warsteiner Gouden Carolus Anker Boscoli
Lucifer Guiness Gordon
Maneblusser Lentebok Bour de Flandre
Witkap De Koninck Lindemans
Hommelbier Kapittel Malheur
Pater Lieven Satan Buffalo
Brugse zot Brugse bok Quintine
Moinette Saison Dupont La Trappe
Gauloise Waterloo Oud Beersel
Bersalis Petrus Wieze
Pilaarbijter .....  

Vraag meer info in de winkel!